DIY

Kuka perii sinkun?

 

Useimmat ihmiset tietävät, että ilman testamenttia omaisuus periytyy tavallisimmin lapsille tai aviopuolisolle. Mutta mitä tapahtuukaan vainajan omaisuudelle, jos hänellä ei ole lapsia, puolisoa eikä testamenttia? Miten testamentti taas vaikuttaa asiaan?

Perimysjärjestys

Lain mukaan rintaperilliset, eli lapset ja heidän jälkeläisensä, ovat ensisijaisia perinnön saajia. Rintaperillisten puuttuessa leski perii kuolleen puolisonsa.

Jos perittävällä ei ole lapsia tai puolisoa, hänen vanhempansa perivät hänen omaisuutensa yhtä suurin osuuksin. Lapsi kuitenkin harvemmin kuolee ennen vanhempiaan, joten yleensä vanhempien osuudet perinnöstä jakavat järjestyksessä seuraavat eli perittävän sisarukset. Jos sisaruksistakin joku on jo kuollut, hänen osuutensa jakavat hänen lapsensa ja muut jälkeläisensä.

Jos perittävällä ei ole sisaruksia, perintö siirtyy perittävän isovanhemmille. Jos heitäkään ei ole, perintö siirtyy perittävän sedille, tädeille ja enoille.

Mikäli perittävällä ei ole ketään edellä mainituista sukulaisista elossa, perintö päätyy lopulta valtiolle. Niinpä sinkun ihmisen, jolla ei ole lähisukulaisia elossa, kannattaa ehdottomasti tehdä testamentti.

Testamentin merkitys

Sinkku ihminen voi testamentata halutessaan koko omaisuutensa perimysjärjestyksestä poikkeaville henkilöille, sillä vain rintaperillisillä on oikeus lakiosaan. Testamentin tekeminen voi kuitenkin olla hyvä idea myös tilanteessa, jossa on tyytyväinen perimysjärjestyksen osoittamaan omaisuuden jakoon. Testamentin avulla perittävä voi esimerkiksi asettaa erilaisia ehtoja, kuten että perillisten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perintöön. Perittävä voi myös asettaa toissijaisia testamentinsaajia, joille perintö siirtyy ensisijaisen testamentinsaajan jälkeen.

Testamentin tekeminen

Testamentin tulee aina olla kirjallinen. Vaikka läheiset voisivat todistaa vainajan usein puhuneen haluavansa jakaa perinnön tietyllä tavalla, ei tällainen ”testamentti” ole sitova.

Testamentti tarvitsee myös kahden todistajan allekirjoitukset ollakseen sitova. Todistajat eivät tietenkään saa olla henkilöitä, joiden hyväksi testamentti tehdään tai jotka ovat kyseisten henkilöiden läheisiä. Todistajien tulee myös olla yli 15-vuotiaita. Todistajien ei tarvitse tietää testamentin sisältöä, mutta heidän on tiedettävä kyseisen asiakirjan olevan testamentti.

Testamenttia ei tarvitse rekisteröidä, vaan se astuu voimaan heti allekirjoitusten jälkeen ja toimeenpannaan sitten, kun testamentintekijä kuolee.

Testamentin muuttaminen

Testamentin peruuttaminen ja muuttaminen on mahdollista. Testamentin peruuttaminen tapahtuu hävittämällä se tai tekemällä siihen merkintä sen peruuttamisesta.

Testamenttia voidaan muuttaa tekemällä uusi, kirjallinen testamentti. Uuteen testamenttiin voi myös halutessaan laittaa määräyksen vanhan testamentin peruuttamisesta.  Vaikka tällaista määräystä ei olisikaan, uusin testamentti on voimassaoleva, jollei testamentin sisällöstä ilmene, että se on tehty vanhaa testamenttia täydentäväksi.   Ongelmallinen tulkintatilanne syntyy silloin, kun on tehty uusi testamentti, joka ei olekaan muodon puolesta pätevä.  Kun kuitenkin testamentin voi peruuttaa vapaamuotoisesti, syntyy helposti epäselvyyttä siitä, onko testamentintekijän tahtona ollut joka tapauksessa peruuttaa ensin tehty testamentti vai liittyykö peruuttamistahdonilmaisu vain uuteen testamenttiin ja sen pätevyyteen.

 

Testamentin tekemisessä tarkkana

Testamentin tekemisessä kannattaakin olla tarkkana ja aina tehdä se lain mukaan. DIY Lakipalvelun missiona on, että jokainen voisi tehdä tahtonsa mukaisen, pätevän testamentin vähillä kustannuksilla kotonaan silloin kun haluaa.  

 

DIY Lakipalvelun toiminta-ajatus

Ihmiset ovat kautta aikojen itse laatineet testamentteja ruutupaperille, klubiaskin kanteen, allakoihin ja vaikka mihin. Puutteellisilla työvälineillä helposti syntyy virheitä ja jotain oleellista jää pois.

Palvelumme antaa sinulle ammattilaisen työvälineet, ohjeet ja valmiita malleja, joista helposti muokkaat omaa tahtoasi vastaavan lopputuloksen. Ja että saisit laillisen paperin.

Keskimääräinen testamentin laatimisaika on palvelussamme alle 15 minuuttia.

Asiakirjan saat sähköisesti välittömästi maksamisen jälkeen suoraan sähköpostiisi jälkitoimenpideohjeineen.

Mikäli et pysty tulostamaan asiakirjaa, voit tilata sen tulostettuna suoraan postilaatikkoosi. Me lähetämme sen kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Koska posteljooni sen kerkiää sinulle tuomaan, on nykyään vähän vaihtelevampaa.

 

Osaanko varmasti?

Varmasti osaat, koska olet osannut tänne verkkokauppaankin ja tänne asti lukenut aiheesta.

Sitä paitsi voit sitoumuksetta ja ilmaiseksi kokeilla, miten laatiminen sujuu!

 

Aloita testamentin laatiminen tästä!

Aloita keskinäinen testamentti tästä!

 

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Lakitietoa perintöoikeudesta

Perintöverosuunnittelu

Lakitietoa edunvalvontavaltuutuksesta

Tietoa lesken oikeuksista

 

Perinteistä lakipalvelua Tampereella

Lakipalveluja Tampereella ja sen lähialueilla tarjoaa Lakitoimisto Tiina Tikka Oy yli neljännesvuosisadan kokemuksella. Myös etätoimeksiannot. Varaa aika tästä.

 

Etusivu